Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
TERMÉKKATEGÓRIÁK

V-fék felnifékes kerékpárokhoz

Ebben a kategóriában a V-féket találod. Működéséhez vele kompatibilis V-fékkart használj! Ha nem tudod milyen V-féket, vagy hozzá tartozó alkatrészt válassz, vagy csak informálódni szeretnél a V-fékekről, akkor görgess le a megoldásért, és tudj meg mindent!

Rendezés:

Zoggie MTB V-fék

5.790 Ft 3.290 Ft
2.500 Ft

 

V-fék dynamic-sport.hu

 

Talán minden kerékpárosnak volt már valami élménye egy vészfékezéssel kapcsolatban. Ezért nagyon jól tudjuk mennyire fontos a jó fék. Hiába van jó reakcióidőd, ha a fékekben el vannak kopva a fékpofák vagy levegős a fékrendszer a bringádon. Sokan azt sem tudják, mennyi olajos szennyeződés kerül a felnire vagy a féktárcsára az útról, amin a fékpofa vagy fékbetét már nem tudja kifejteni teljesen a fékhatását. Pedig  egy egyszerű féktisztító spray használatával eltüntethetjük az olajos, zsíros szennyeződéseket, amivel féktávot nyerünk. 

Bár egyre elterjedtebb a tárcsafék még mindig rengeteg v-fékes kerékpárral találkozhatunk. Ezekben általában 72mm széles fékpofa van. A fékpofák különböző keménységűek. A jobbminőségűek lágyabb gumikeverékűek, ami jobb fékhatást biztosít. Ezek a fékpofák lágyságukból adódóan viszont hamarabb elkopnak. Vannak olyan fékpofák, amiken különböző mintázat, ill. profil van.  Ezek a jobban leszedik a sarat, nem csikorognak, és nagyobb fékhatást adnak. Olyan fékpofákkal is találkozhatunk, ahol magát a fékgumit tudjuk cserélni. Ezeknél nem kell kompletten az egész fékbetétet cserélni. Ezektől a gyártóktól találsz nálunk fékpofát v-fékhez:  a2Z, BikeFun, Magura, Acor, Merida, Sunrace, Zoggie, Ritchey, Tektro, Jagwire, Avid.

A mechanikus bowden működtetésű abroncsfék (felnifék) viszont már kiszorulóban van. Nem csak az MTB kerékpároknál, de már kezd a junior kerékpároknál lecserélődni tárcsafékre. Azért aggodalomra semmi ok. A dynamic-sport.hu oldal tele van cserélhető fékgumival, fékpofával, fékbetéttel. Találsz nálunk V-fékhez, kanifékhez, BMXhezcsapos fékhez és speciális hidraulikus fékhez fékpofát.

Tárcsafékhez is megtalálsz minden alkatrészt és kiegészítőt. Mechanikus tárcsafékhez bowdenhuzal, bowdenház, kupakok a hidraulikushoz pedig féktárcsafékvezeték, roppantó gyűrűfékolaj, feltöltő, apróalkatrész és adapter.

Mechanikus fékből még találsz több kialakításút, benyúlásút. Patkófék, V-fék, mini V-fék, U-fék, dob és rollerfék kapható. Hogyha elhasználódott, meghibásodott fékrendszered akkor a dynamic-sport.hu webáruházban mindent megtalálsz a cseréhez. Természetesen a féktesthez találsz megfelelő fékkart is. Sok múlik a  bowdenezésen is. Ebben rozsdamentes bowdenekkel és teflonos bowdenházzal segítünk MTB, trekking és országúti használatra is. Fékkarokon kívül rengeteg féktárcsa, féktárcsacsavar közül tudsz választani.

 

Ajánló

További hasznos információkat a Fékpofa cseréről, a V -fék tulajdonságairól és a V-fék karbantartásáról blogunkban is olvashatsz!

 

Mi az a V-fék, és hogyan működik?

A V-fék egy olyan fékrendszer, amelyet gyakran használnak kerékpárokon. Az elnevezése a fék nyergeinek V-alakú elrendezésére utal.

A V-fék működése viszonylag egyszerű. A féknyergekhez rögzített fékpofák a kerékpár felnijéhez érnek. Amikor a fékkar meghúzásra kerül, a fékbetétek a felnivel érintkezve megnövekedett súrlódást hoznak létre, ezáltal lassítva vagy megállítva a kerékpárt.

A V-fék rendszer jellemzője, hogy a féknyergek közötti távolság közepes vagy nagyobb, így lehetővé teszi a nagyobb áttételt és nagyobb fékerőt. Ezért a V-fék hatékonyan működik és nagyabb fékerőt biztosít, mint néhány más féktípus.

A fékkar meghúzásával a féknyergek a felnivel érintkezve rövid idő alatt kifejtik a fékerőt. A V-fék általában könnyen beállítható, és a karbantartása sem túl bonyolult. Fontos azonban, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fékbetétek megfelelő kopását és a féknyergek megfelelő beállítását.

 

Így válassz V-féket!

 

Milyen előnyei vannak a V-féknek más féktípusokhoz képest?

A V-féknek számos előnye van más féktípusokkal szemben.

Nagy fékerő

A V-fék hatékonyan és erőteljesen lassít vagy megállítja a kerékpárt. A V-alakú elrendezés és a nagyobb távolság a féknyergek között lehetővé teszi a nagyobb áttételt és nagyobb fékerőt. Ez különösen előnyös hegyi terepen vagy gyorsabb tempóban történő lelassításnál.

moduláció

A V-fék jól modulálható, vagyis lehetővé teszi a finomabb fékezést és a fékerő szabályozását. Ez nagyon fontos olyan helyzetekben, amikor precíziós fékezésre van szükség, például technikás lejtőkön vagy ívelt kanyarokban.

Megbízhatóság

Egyszerű és megbízható. A kialakítása kevés mozgó alkatrészt tartalmaz, ami kevesebb karbantartást jelent. A fékbetétek könnyen cserélhetők, és a féknyergek könnyen beállíthatók.

Kompatibilitás

A V-fék kompatibilis számos kerékpártípussal, beleértve a trekking, mountain bike (MTB), cyclocross és cross trekkink kerékpárokat is. Ez azt jelenti, hogy széles körben elérhető és könnyen felszerelhető.

Közepes ár

Általában közepes árkategóriába tartoznak, ezért széles körben elterjedtek és könnyebben elérhetők, mint más drágább fékrendszerek.

Minden féktípusnak vannak sajátosságai és előnyei, és az ideális választás a kerékpártípustól, az igényektől és a preferenciáktól függ. A V-fék azonban a nagy fékerő és a jó moduláció miatt népszerű választás sok kerékpáros számára.

 

Milyen anyagokból készülnek a V-fékalkatrészek, és milyen hatással van ez a fék teljesítményére?

Általában különböző anyagokból készülnek, amelyek befolyásolhatják a fék teljesítményét és tartósságát.

Az alábbiakban mutatunk néhány gyakran használt anyagot a V-fék alkatrészekben:

Fékbetét

A fékbetét leggyakrabban különböző típusú keverékekben kapható, amelyek tartalmazhatnak fémszemcséket, gyanta vagy szerves anyagokat. Ezek az anyagok hatékonyan működnek a fékfelületen, megfelelően tapadnak a felnire és biztosítják a jó fékerőt. A fékbetét anyaga befolyásolhatja a kopásállóságot, a fékerőt nedves körülményekben és a hőelvezetést.

Fékbetét rögzítő csavar

A fékbetét rögzítő csavarok általában acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek. Ez az anyag biztosítja a szilárd rögzítést a fékbetét és a féknyereg között, hogy a betét ne mozogjon el a fékezés során.

Fékgumi

A fékgumi a fékbetét peremén található. Ez a gumi anyaga általában szintetikus gumiból vagy szilikonból készül, amelyek ellenállnak az időjárási hatásoknak és hőnek, és biztosítják a megfelelő tapadást.

Féknyereg

A féknyereg általában öntött alumíniumból vagy acélból készülhet. Az alumínium könnyű és erős, míg az acél tartósabb lehet. A féknyereg anyaga befolyásolhatja a fékrendszer stabilitását és a hőelvezetést.

A V-fékalkatrészek anyaga fontos szerepet játszik a fékrendszer teljesítményében és tartósságában. A megfelelő anyagválasztás biztosítja a hatékony fékerőt, a megbízható működést és a hosszú élettartamot. A fékrendszer teljesítményét nem csak az anyagok határozzák meg, hanem a beállítások, a karbantartás és a megfelelő használat is kulcsszerepet játszik.

 

Fék kerékpárhoz - V-fék

 

Milyen karbantartást igényel a V-fék rendszer?

A V-fék rendszer viszonylag egyszerű és kevés karbantartást igényel, azonban néhány fontos dologra érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy megfelelően működjön és hosszú élettartammal rendelkezzen.

Íme néhány karbantartási tipp a V-fékhez:

Rendszeres tisztítás

Időről időre érdemes megtisztítani a féknyergeket és a felnit, hogy eltávolítsd a por, a kosz és az olajos szennyeződések lerakódását. Használhatsz féktisztítót és egy puha rongyot.

Fékbetétek ellenőrzése

Időnként ellenőrizd a fékbetétek kopását. Ha túlzott kopást vagy károsodást tapasztalsz, akkor cserélni kell őket. A kopott vagy károsodott fékbetétek rosszabb fékerőt eredményezhetnek és károsíthatják a felnit.

Féknyergek beállítása

Győződj meg arról, hogy a féknyergek megfelelően vannak beállítva és középen helyezkednek el a felnin. Szükség esetén állítsd be őket úgy, hogy mindkét fékbetét egyenletesen érintkezzen a felnivel. Ez biztosítja a hatékony és kiegyensúlyozott fékezést.

Fékbowden ellenőrzése

Ellenőrizd a bowdenházat és a bowdeneket, hogy ne legyenek megsérülve. Ha problémát észlelsz, cseréld ki őket azonnal.

Olajozás

Időnként cseppents néhány csepp kerékpár olajat a féknyergek mozgó alkatrészeire és a bowden kábelek belső részére. Ez segít fenntartani a sima és hatékony működést.

Profi karbantartás

Ha bármilyen jelentős problémát tapasztalsz a V-fék rendszerrel, vagy ha nem vagy biztos a karbantartásban, érdemes szakemberhez fordulni. Egy tapasztalt biciklis szerelő elvégzi a szükséges karbantartási és beállítási feladatokat, hogy a fékrendszer optimálisan működjön.

 

Mennyire hatékony a V-fék nedves vagy sáros körülmények között?

A V-fék rendszer általában jó teljesítményt nyújt nedves vagy sáros körülmények között is, de az hatékonysága függ néhány tényezőtől.

Fékbetétek és a felnik tisztasága

Nedves vagy sáros körülmények között a fékbetétek és a felnik könnyebben koszolódhatnak és elszennyeződhetnek, ami csökkentheti a fékerőt. Ezért fontos rendszeres tisztítani és eltávolítani a lerakódott koszt és szennyeződést a fékbetétekről és a felnikről.

Fékbetétek anyaga

Vannak olyan fékbetétek, amelyek kifejezetten nedves körülményekre vannak tervezve, és jobban működnek ilyen környezetben. Például kerámiabetétek vagy speciális esős időre tervezett fékbetétek jobb nedves fékezési teljesítményt nyújthatnak, mivel képesek hatékonyabban elvezetni a vizet és sarat a fékfelületről.

Féknyergek és a fékbowden minősége

A jó minőségű féknyergek és a megfelelően beállított fékbowden feszesség hozzájárulnak a hatékony fékezéshez nedves vagy sáros körülmények között is. A megfelelő beállítás biztosítja, hogy a fékbetétek megfelelően érintkezzenek a felnivel, és a féknyergek optimálisan működjenek.

Szeretnénk megjegyezni, hogy bár a V-fék rendszer általában jól teljesít nedves vagy sáros körülmények között, az extrém körülmények, például sűrű sár vagy erős eső esetén a fékerő csökkenhet. Ezért ajánlott fenntartani a megfelelő követési távolságot és óvatosabban kerékpárorzni ilyen körülmények között.

Amennyiben a nagyobb fékerő és a nedves/sáros körülményekben történő hatékonyabb fékezés fontos számodra, érdemes megfontolni más féktípusok, például mechanikus tárcsafék vagy hidraulikus fék használatát, amelyek általában még jobb teljesítményt nyújtanak ilyen környezetben.

 

Így tartasd karban V-fék rendszered!

 

Milyen erőátvitelt nyújt a V-fék a kerékpár féknyergére?

A V-fék által nyújtott erőátvitel a kerékpár féknyergeire hatékony és erőteljes. A V-alakú féknyergek kialakítása és elhelyezkedése lehetővé teszi a nagyobb fékerőt a fékezés során.

Amikor a fékkar meghúzásra kerül, a fékbowden feszessége a féknyergek felé irányul. Ez a feszültség a V-fék rendszerében levő Bowden segítségével továbbítódik, és a féknyergek mozgásba hozzák a fékbetéteket a felnivel való érintkezéshez.

A V-fék rendszerben a nagyobb távolság a féknyergek között lehetővé teszi, hogy a fékbetétek nagyobb nyomást gyakoroljanak a felnire, ami erőteljesebb fékezést eredményez. Ez a hatékony erőátvitel lehetővé teszi a gyorsabb lelassítást vagy megállást a kerékpáron.

A V-fék rendszer hatékonysága és erőátviteli képessége függ más tényezőktől is, mint például a fékbetétek állapota, a bowdenház és a bowden minősége, valamint a féknyergek megfelelő beállítása. Ezért rendszeres ellenőrzésekre és karbantartásra van szükség annak érdekében, hogy a V-fék rendszer optimálisan működjön és a maximális erőátvitelt biztosítsa.

 

Mennyire egyszerű a V-fék beállítása és cseréje?

A V-fék beállítása és cseréje általában egyszerű feladat, amelyet a legtöbb kerékpáros könnyen elvégezhet otthon is. Az alábbiakban megmutatjuk a V-fék beállításának és cseréjének folyamatát.

V-fék beállítása:

  1. Ellenőrizd a féknyergek beállítását: Győződj meg arról, hogy a féknyergek megfelelően vannak beállítva és középen helyezkednek el a felnin. Szükség esetén lazítsd vagy húzd meg a rögzítő anyákat, hogy megfelelően igazítsd a féknyergeket.
  2. Állítsd be a fékbetétek távolságát: Ellenőrizd, hogy a fékbetétek megfelelő távolságban vannak-e a felnitől. Ha túl közel vannak, akkor a fék folyamatosan dörzsölni fog a felnin, és akadályozza a sima forgást. Ha túl messze vannak, akkor a fékezés hatékonysága csökkenhet. Állítsd be a fékbetétek távolságát a féknyergeken található beállító csavarok segítségével.
  1. Ellenőrizd a fékbowden feszességét: Győződj meg arról, hogy a fékbowden megfelelően van feszítve. A megfelelő feszesség biztosítja, hogy a fékkar meghúzásakor a fékbetétek hatékonyan érintkezzenek a felnivel. Szükség esetén lazítsd vagy húzd meg a fékbowdent a fékkar, vagy a féknyergek rögzítő csavarjait.

V-fék cseréje:

  1. Távolítsd el az elkopott fékbetéteket: Nyisd ki a féknyergeket és távolítsd el az előző fékbetéteket. Ehhez általában egy rögzítő csavart kell eltávolítani.
  2. Szereld fel az új fékbetéteket: Helyezd be az új fékbetéteket a féknyergekbe, és rögzítsd őket a helyükre. Ellenőrizd, hogy megfelelően érintkeznek-e a felnivel.

Minden kerékpár és fékrendszer kissé eltérhet egymástól, ezért mindig olvasd el a kerékpár gyártója által biztosított útmutatót vagy konzultálj egy szakemberrel.

 

Milyen típusú kerékpárokhoz ajánlott a V-fék használata?

A V-fék széles körben használt és bevált féktípus, amelyet különböző típusú kerékpárokhoz ajánlanak. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan kerékpártípust, amelyeknél gyakran alkalmazzák a V-féket.

Hegyi kerékpár (MTB)

A V-fék népszerű választás a hegyi kerékpárokon, mivel erős fékerőt és jó modulációt nyújt. A könnyű beállítás és karbantartás miatt a V-fék ideális választás az off-road környezetben is.

Trekking kerékpár

A V-fék hatékony és megbízható választás a trekking kerékpárokhoz, amelyeket hosszabb távokra terveztek. A könnyű kezelhetőség és az erős fékerő a városi közlekedés és a túrázás során is előnyösen érvényesülnek.

Cross trekking kerékpár

A V-fék nagyszerű választás a cross trekking kerékpárokhoz, amelyek vegyes terepen és úton egyaránt használhatók. A V-fék jó fékerőt és modulációt nyújt az esetlegesen változó körülmények között.

Fitness kerékpár

Fitness kerékpárokat általában városi vagy aszfaltos környezetben használnak. A könnyű kezelhetőség és a megbízható fékerő ideális a városi közlekedéshez és az edzéshez is.

Gravel kerékpár

A V-fék egyre népszerűbb választás a gravel kerékpárokhoz is, amelyek vegyes terepen és úton egyaránt használhatók.

A fékerő és a hatékonyság a fékbetétek minőségétől, a féknyergek beállításától és a rendszeres karbantartástól is függ. Ha specifikus kérdéseid vannak a kerékpárodhoz és a fékrendszeredhez kapcsolatban, mindig érdemes konzultálni szakemberrel. Természetesen mi is segítünk Neked, keress minket bizalommal!

 

Dynamic Sport V-fék rendszer kisokos információk

 

Milyen fékerővel rendelkezik a V-fék, és hogyan lehet szabályozni?

Optimális fékerőt nyújt, az erőssége függ a fékbetétek minőségétől, a féktest beállításától és a rendszeres karbantartástól. A V-fék erősségét a fékkar nyomása szabályozza.

A fékerő szabályozása a fékkar mozgatásával történik. Amikor a fékkar a legtávolabb van a kormánytól, a féktest és a fékbetétek a legtávolabb vannak a felnitől, és a fékerő minimális. Ahogy a fékkart tovább húzzuk, a fékbetétek közelebb kerülnek a felnikhez, és a fékerő növekszik.

A fékerő beállítása és finomhangolása a következő lépések szerint történhet:

  1. Ellenőrizd a féknyergek beállítását: Győződj meg arról, hogy a féknyergek megfelelően vannak beállítva és középen helyezkednek el a felnin. Szükség esetén lazítsd vagy húzd meg a rögzítő anyákat, hogy megfelelően igazítsd a féktestet.
  2. Állítsd be a fékbetétek távolságát: Ha szeretnéd növelni vagy csökkenteni a fékerőt, állítsd be a fékbetétek távolságát a felnitől. A közelebbi pozíció növeli a fékerőt, míg a távolabbi pozíció csökkenti. Állítsd be a fékbetétek távolságát a féktesten található beállító csavarok segítségével.
  3. Ellenőrizd a fékbowden feszességét: Győződj meg arról, hogy a fékbowden megfelelően van feszítve. A megfelelő feszesség biztosítja, hogy a fékkar meghúzásakor a fékbetétek hatékonyan érintkezzenek a felnivel. Szükség esetén lazítsd vagy húzd meg a fékbowdent a fékkar feszességállító csavarját.

A fékerő finomhangolása és a személyes preferenciákhoz való igazítása némi időt és kísérletezést igényelhet. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a fékek állapotát és szükség esetén állítsd be őket vagy cseréld ki a fékbetéteket.

 

Milyen biztonsági tényezőket kell figyelembe venni a V-fék használata során?

A V-fék használata során fontos figyelembe venni néhány biztonsági tényezőt. Ezek segítenek a fékrendszer hatékony és biztonságos működtetésében, valamint a kerékpározás során a megfelelő fékerő elérésében.

Időszakos karbantartás és ellenőrzés

Rendszeresen ellenőrizd és tartsd karban a V-fék rendszert. Ellenőrizd a fékbetétek kopását, a féknyergek beállítását és a fékbowden feszességét. Szükség esetén cseréld ki a kopott vagy sérült alkatrészeket, és állítsd be újra a fékeket.

Megfelelő fékbetétek használata

Válassz megfelelő fékbetéteket a kerékpárodhoz és a tervezett használathoz. A minőségi és jól kopó fékbetétek biztosítják a megfelelő fékerőt és a megbízható teljesítményt.

Időjárási körülmények figyelembevétele

Az időjárási körülmények befolyásolhatják a V-fék teljesítményét. Nedves, sáros vagy jeges körülmények között a fékerő csökkenhet, ezért a fékezés során legyél óvatosabb. Vedd figyelembe a lassabb reakcióidőt és növeld a megfelelő követési távolságot.

Megfelelő technika és gyakorlás

Tanuld meg megfelelően használni a V-féket. Ismerd meg a megfelelő fékerő és a féknyomás beállítását, valamint a fékerő modulálását a sima és hatékony fékezés érdekében. Gyakorold a fékezési technikákat, hogy idővel megtanuld az optimális fékezési módszereket.

Megfelelő kézpozíció

Tartsd a kezeidet a fékkarok közelében, hogy könnyen és gyorsan elérhesd őket. Ezzel lehetőséget adsz a gyors reakcióra és a hatékony fékezésre szükség esetén.

Veszélyes helyzetekben való óvatosság

A V-fék rendszere hatékonyan fékez, de mindig legyél tisztában a fékhatárok korlátaival. Kerüld a hirtelen és erőteljes fékezéseket, veszélyes helyzeteket, hogy elkerüld a kerékpár megcsúszását vagy felborulását.