Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
TERMÉKKATEGÓRIÁK

Kerékpár hátsó fogaskeréksor

Kerékpár hátsó fogaskeréksor az összes áttételhez. Legújabb fejlesztésű fogaskoszorú finomabb váltássegítő fogakkal a gyorsabb és pontosabb váltásért. Menetes kerékpár racsni 5-8 sebességes MTB vagy Trekking kerékpárokhoz. Bmx bicikli racsni és gyerek bicikli racsni 1 sebességes kerékpárokhoz. Cserélhető lánckerék szett és alkatrészek a szakértő Dynamic sport csapata ajánlásával.

Rendezés:

Kerékpár hátsó fogaskeréksor cserénél tudsz a hajtás áttételezésén változtatni kazettás fogaskoszorú esetében. A sebességek száma adott, de a legkisebb 10 fogtól akár 52 fogszámig is tudsz választani akár egy 12 sebességes fogaskeréksornál. Természetesen egy országúti fogaskoszorú vagy egy Trekking fogaskoszorú esetében erre nincs szükség viszont a váltás személyre szabását nagyobb méretű többfogas fogaskoszorúval tudod finomítani.

Mivel a bicikli fogaskoszorú és bicikli lánc együtt kopik, nyúlik, ezért ezeket együtt kell cserélni. Megelőzésről lejjebb fogok írni. Szemmel úgy tudod megnézni, hogy elkopott a bicikli fogaskeréksor, hogy láthatóan hegyesebbek a fogak végei. Egy új kerékpár fogaskoszorúnál a fogak végei levannak csapva, hogy segítsék a váltást. Sőt, külön váltás segítő fogak is vannak rajta, amik kicsit elcsavartan helyezkednek el a kerékpár fogas koszorún. Amikor a fogak már kopottak és a bicikli lánc is megnyúlt a kisebb fogszámoknál terhelésnél a hajtás megugrik.

Ez annak az eredménye, hogy a bicikli patentszem és a fogaskoszorú fogai már nem tudnak egymásba illeszkedni és a bicikli patentszem csapjához kerül a fog. Ez eltolja azt a bicikli patentszemet magától, és amikor átér a hajtáson megugrik a hajtás pár centit. Ebben az esetben kell cserélned egyszerre a láncot és a fogaskoszorút.

A kerékpár fogaskoszorú kopását megelőzni úgy tudod, ha rendszeresen ellenőrződ a bicikli lánc nyúlását. Ezt legegyszerűbben bicikli láncnyúlásmérővel tudod. helyezd be a láncnyúlásmérő egyik felét a láncszem két csapja közé és a szerszám másik felének nem szabad beilleszkednie az oda eső láncszembe. Hogyha beilleszkedik a szerszám mintha a helyére került volna, akkor a láncot cserélni kell.

Megelőzéshez még kiemelném a lánc kenését. A lánc zsírtalanítása, tisztítása esetleg takarítása olajsártól nagyon fontos. Ezek a szennyeződések eredményezik a kopást, ami láncnyúláshoz vezet. Tisztitáshoz használj lánctisztító folyadékot és láncmosó szerszámot. A megtisztított láncot kenni kell. Teflon spray vagy lánckenő wax felvitelével a csapok kenésben maradnak és megóvod a bicikli láncot. A láncon lévő kenőanyag pedig a fogakra is juttat kenést.

Ezzel a láncnyúlásméréssel és időbeni lánccserével viszont megóvod bicikliden a hátsó fogaskoszorút. Így azt nem kell minden esetben cserélni. Viszont ha az új kerékpárlánccal produkálja a hajtás az ugrás jelenséget, akkor a kerékpár hátsó fogaskoszorú is cserére szorul.

Menetes kerékpár racsninál is ez a kopás hibajelenség áll fent. Ebben az esetben kisebb költséggel jár az alkatrész csere.