Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
TERMÉKKATEGÓRIÁK

Biciklis fejvédő sisak

A biciklis fejvédő sisak az egyik legfontosabb felszerelés a kerékpározás során. A sisakok célja, hogy védelmet nyújtsanak a fejnek és csökkentsék a sérülés kockázatát ütések vagy esések során. A fejvédő sisakok széles választékban érhetők el különböző típusokban, stílusokban és funkciókkal, hogy kielégítsék a különböző kerékpározási igényeket és preferenciákat. A Dynamic Sport kínálatában elérhető gyerek sisak, felnőtt sisak többféle védelmi szinttel és méretben, görgess lejjebb, hogy megtaláld a kerékpározási stílusodnak megfelelő legbiztonságosabb sisakját. 

Rendezés:

A mai technikai ruházat annyira más lett akárcsak az 5 évvel korábban elérhető kerékpáros ruházatnál, hogy meglepődünk mi is milyen fejlesztések mennek végbe ebben az iparágban. Könnyű súlyuk ellenére a nyári ruhák masszív anyagból vannak, de kiválóan szellőznek. Az izzadságot már teljesen elvezetik és védik a bőrünket az UV sugárzástól.

 A téli ruházat pedig nem engedi be sem a szelet sem a vizet sem a hideget. Ezzel szemben melegen és szárazon tartja testünket. Ami feltűnt még a tesztelés során, hogy ezek a mai ruhák sokkal komfortosabbak. Nem szúrnak, nem vágnak, nem mozdulnak el a testen. Jó érzés bennük kerékpározni.  Mondanám, hogy 10 pont, de nem állt meg a fejlesztés.

A kerékpáros cipőknél már 30% a hatékonyság. 30%-al több erőt tudunk a hajtásra vinni patent pedállal és kerékpáros cipővel. Itt számítsunk arra, hogy minél komolyabb cipőt nézünk az annál szűkebb építésű lesz, hiszen a versenysportban minden mozdulatunkat a pedálra kell vetíteni. Ott már nem mozoghat feleslegesen lábunk a cipőben.

A sisak kiválasztásánál fejkerületünket vegyük figyelembe, amit a szemöldökünk fölött 1,5 cm-re mérjünk körbe. Ennek megfelelően válasszunk S – M – L – XL – XXL-es sisakot. Azért mert egy sisak tele van, szellőzőnyílásokkal nem veszít védelmi szintjéből és a nyári hőségben nagyon jóleső érzés, ha átjárja a levegő. A legtöbb sisakba már integrált hátsó világítás van beépítve, de ezt kiegészíthetjük bukósisakra szerelhető lámpával, illetve tehetünk a sisakra visszapillantó tükröt is. Van olyan gyártó, aki érzékelőt épít sisakjaiba és egy esésnél applikáció segítségével vészhívást indít telefonunkról egy megadott számra.

Milyen anyagokból készülnek?

A biciklis fejvédő sisakok különböző anyagokból készülhetnek, és az anyagok típusa általában összefüggésben van a sisakok árkategóriájával és a védelmi szintjükkel.

Polikarbonát: Ez az egyik leggyakrabban használt anyag a biciklis sisakok gyártásához. A polikarbonát könnyű, de rendkívül ütésálló és erős. A sisak külső héját gyakran polikarbonátból készítik, hogy védelmet nyújtsanak a koponya és a fej sérülése ellen.

Üvegszálas kompozit: Ez egy másik gyakran használt anyag a fejvédő sisakokhoz. Az üvegszálas kompozit erős és merev, és képes energiát elnyelni az ütések során. Ezáltal javítja a sisak védelmi képességét. Az üvegszálas kompozit anyagot rendszerint a külső héj részének gyártásához használják.

Szénszálas kompozit: A szénszálas kompozit anyagok még könnyebbek és erősebbek, mint az üvegszálas kompozitok. Ezek a sisakok a legmagasabb védelmi szintet nyújthatják, ugyanakkor általában drágábbak is. A szénszálas kompozit anyagot gyakran használják a prémium kategóriás vagy versenysisakoknál.

EPS (expanded polystyrene) hab: Az EPS hab az a belső réteg a sisakban, amely közvetlenül a fejhez érintkezik. Ez a habanyag könnyű és rendkívül hatékony az energiavezetésben. Az ütés hatására az EPS hab összepréselődik, ezáltal elnyeli az energiát és csökkenti a fejre gyakorolt ​​erőhatást.

Ezen anyagok kombinációja és rétegezése teszi lehetővé, hogy a biciklis fejvédő sisakok hatékonyan védelmet nyújtsanak a fej sérülései ellen. Fontos megjegyezni, hogy minden sisaknak meg kell felelnie a vonatkozó biztonsági szabványoknak és tanúsítványoknak, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül.

Milyen típusú biciklikhez ajánlott a fejvédő sisak viselése?

A fejvédő sisak viselése ajánlott minden típusú biciklihez, ahol a sebesség és a lehetséges ütközések miatt fennáll a fej sérülésének kockázata. Itt vannak néhány példa a biciklitípusokra, amelyekhez erősen ajánlott a fejvédő sisak viselése:

Hegyi kerékpárok (MTB): A hegyi kerékpározás során a fejvédő sisak viselése elengedhetetlen, mivel gyakran találkozhatsz akadályokkal, egyenetlen tereppel és magas sebességgel. Az MTB sisakok kifejezetten erre a tevékenységre vannak tervezve, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak. A Biciklis fullface DH sisakok speciálisan a downhill (lejtőzés) biciklizéshez és extrém mountain bike versenyekhez lettek tervezve. Ezek a sisakok teljes arcvédelmet nyújtanak, beleértve az állat, az arcot és a koponyát is

Országúti kerékpárok: Az országúti kerékpározás során is fontos a fejvédő sisak viselése, különösen magas sebességen és forgalmas útvonalakon. Az országúti kerékpáros sisakok általában könnyűek és aerodinamikusak, hogy minimalizálják a légellenállást.

BMX kerékpárok: A BMX kerékpározás különösen extrém ugrásokat, trükköket és gyors mozdulatokat tartalmaz, amelyek magas sérülési kockázatot jelenthetnek. A BMX sisakok megfelelő védelmet nyújtanak a fejnek az ilyen típusú tevékenységek során.

Városi kerékpárok: Bár a városi kerékpározás általában alacsonyabb sebességet és kevesebb kockázatot jelent, a fejvédő sisak viselése még mindig erősen ajánlott. Balesetek előfordulhatnak városi környezetben is, például esések során.

Gyermek kerékpárok: A gyerekek biztonsága kiemelten fontos, ezért a gyermekkerékpározás során mindig viselni kell a megfelelő méretű és védelmi szintű fejvédő sisakot. A gyermek sisakok a kicsi fejekhez illeszkednek és különösen kialakítottak a gyermekek védelmére.

Általánosságban elmondható, hogy a fejvédő sisak viselése ajánlott minden kerékpározási tevékenység során, ahol fennáll a fej sérülésének kockázata. Mindig ellenőrizd a helyi jogszabályokat és előírásokat a sisakviselésre vonatkozóan, és válassz megfelelő méretű és típusú sisakot a tevékenységedhez.

A kényelmes és biztonságos fejvédő sisak jellemzői

A sisaknak megfelelően kell illeszkednie a fejhez anélkül, hogy túlzott nyomást vagy kellemetlenséget okozna. Könnyen be lehessen állítani, hogy pontosan illeszkedjen a fejhez, és stabilan tartson a helyén. A sisak belseje párnázattal és kényelmi anyagokkal kell rendelkezzen, amelyek növelik a kényelmet és csökkentik a súrlódást. A párnázásnak jól kell illeszkednie a fejhez, és biztosítania kell a fej egyenletes támogatását. A sisaknak rendelkeznie kell biztonsági rendszerekkel, például állítható reteszrendszerrel vagy rendszeresítővel, amelyek lehetővé teszik a sisak testreszabását a fej méretéhez. Ez biztosítja, hogy a sisak stabilan maradjon a helyén, még baleset vagy ütközés esetén is. A sisaknak rendelkeznie kell szellőző nyílásokkal vagy más légáteresztő rendszerekkel, hogy a fej hűvös és szellőző maradjon hosszabb ideig tartó használat során. Ez segít elkerülni a túlzott hőt és a kellemetlenséget. A sisaknak könnyűnek kell lennie, hogy kényelmesen és hosszabb ideig viselhető legyen a fejen. Nehezebb sisakok hosszabb idő után nyomást gyakorolhatnak a nyakra és a vállakra. A sisaknak lehetőség szerint jól látható színekben vagy fényvisszaverő elemekkel kell rendelkeznie, hogy javítsa a láthatóságot és növelje a biztonságot a közúti környezetben.

Fontos megjegyezni, hogy a sisakok személyenként változó fejméretekhez és preferenciákhoz illeszkednek, ezért mindig érdemes kipróbálni, mielőtt vásárolsz. Egy kényelmes és biztonságos sisak segít a kellemetlenségek minimalizálásában és a fej védelmében kerékpározás közben.

Így tudod eldönteni, hogy a fejvédő sisak megfelelően illeszkedik-e!

A fejvédő sisak megfelelő illeszkedése kritikus fontosságú a biztonság és a kényelem szempontjából. Az alábbiakban néhány lépés található, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy egy sisak megfelelően illeszkedik-e:

  1. lépés: Ellenőrizd a sisak mérettáblázatát a gyártó honlapján vagy a termékcsomagoláson. Mérd meg a fej kerületét egy mérőszalaggal vagy egy zsinór segítségével, és válaszd ki a megfelelő méretet a mérettáblázat alapján. Fontos, hogy pontosan mérjük meg a fej kerületét, mivel a túl nagy vagy túl kicsi méretű sisak nem nyújt megfelelő védelmet.
  2. lépés: Helyezd fel a sisakot a fejedre, és ellenőrizd az illeszkedést. A sisaknak szorosan kell illeszkednie, de nem szabad nyomást vagy kellemetlenséget okoznia. A sisak alsó része az elülső részen az orrunkra hajlik, és az oldalpántokat beállítva szorosan kell tartani a sisakot.

  3. lépés: Használd a sisak reteszt vagy rendszeresítőt a sisak rögzítéséhez. Az állítható rendszerek lehetővé teszik a sisak testreszabását a fej méretéhez és biztosítják a stabilitást. Ellenőrizd, hogy a retesz kényelmesen illeszkedik és nem korlátozza a látóteret vagy a mozgást.

  4. lépés: Helyezd fel a sisakot és próbáld megmozdítani a fejed. Az illeszkedő sisaknak stabilnak kell maradnia a helyén, még akkor is, ha megdöntöd vagy oldalra hajtod a fejet. Ne felejtsd el ellenőrizni a sisakot elölről és hátulról is, hogy biztosítsd a megfelelő védelmet minden irányban.

  5. lépés: Ha a sisak kényelmesen és biztonságosan illeszkedik a fejre, és nem érzel nyomást vagy kellemetlenséget, valószínűleg jó illeszkedést találtál. Emellett győződj meg arról, hogy a sisak nem csúszik, és nem túl laza.

Fontos megjegyezni, hogy a sisakok személyenként változó fejméretekhez és preferenciákhoz illeszkednek, ezért érdemes kipróbálni mielőtt vásárolsz. A megfelelő illeszkedés kulcsfontosságú a hatékony védelem érdekében, ezért ne köss kompromisszumot a sisak méretével és illeszkedésével kapcsolatban.

Mitől függ a fejvédő sisak súlya és légáteresztő képessége?

A fejvédő sisak súlyát és légáteresztő képességét számos jellemző befolyásolja. A legfontosabb tényezők a következők:

Külső héj anyaga: A sisak külső héja általában műanyagból vagy kompozit anyagból készülhet. A különböző anyagok különböző súlyúak lehetnek. A könnyű műanyagok, például a polikarbonát, csökkenthetik a sisak súlyát.

Belső szerkezet és párnázás: A sisak belső része általában habpárnázatot tartalmaz, például EPS (kiterjesztett polisztirol) habot. Az EPS hab könnyű anyag, amely hozzájárul a sisak könnyű súlyához. Azonban fontos, hogy a hab megfelelő vastagságú és sűrűségű legyen a megfelelő ütéselnyelés és védelem érdekében.

Szellőzési rendszer: A szellőzőnyílások és a légáteresztő rendszerek a sisak légáramlását segítik. Ezek a nyílások lehetővé teszik a levegő áramlását a sisak belsejében, és hűvösen tartják a fejet. A szellőzési rendszerek kialakítása befolyásolhatja a légáramlást és a súlyt.

Rögzítőrendszer: A sisak retesze vagy rendszeresítője lehet műanyag, fém vagy más könnyű anyag. A könnyű reteszek segítenek csökkenteni a sisak súlyát.

Fontos megjegyezni, hogy a sisakok súlya és légáteresztő képessége gyártótól és modelltől függően változhat. A fejvédő sisakok gyártói általában törekednek arra, hogy a sisakok minél könnyebbek legyenek, anélkül hogy kompromisszumot kötnének a biztonság terén. Ugyanakkor a több szellőzőnyílással rendelkező sisakok általában jobb légáteresztő képességgel rendelkeznek, de lehet, hogy egy kicsit nehezebbek.

Fontos az egyensúly megtalálása a súly, a légáteresztő képesség és a biztonság között. Mindenki egyedi igényekkel és preferenciákkal rendelkezik, ezért fontos a különböző sisakok kipróbálása, hogy megtaláld az optimális kombinációt a súly és a légáteresztő képesség terén.

Egyéb kiegészítők és funkciók

A fejvédő sisakokhoz számos kiegészítő és funkció érhető el, amelyek tovább javíthatják a kényelmet és a biztonságot.

A szellőzőnyílások lehetővé teszik a jobb légáramlást a sisak belsejében, és segítenek hűvösen tartani a fejet hosszabb biciklizés során. Egyes sisakok rendelkezhetnek állítható szellőzőnyílásokkal, amelyek lehetővé teszik a levegőáramlás szabályozását az időjárás vagy a tevékenység intenzitása szerint. Napellenző vagy szemüveg foglalat, ezek a funkciók védelmet nyújtanak a napfény, a por vagy a repülő rovarok ellen. A napellenző árnyékot nyújthat a szemnek, és csökkentheti a vakító fény hatását. A szemüveg foglalat pedig lehetővé teszi egy napszemüveg vagy védőszemüveg könnyű rögzítését. Néhány speciális sisakban beépített kommunikációs rendszer vagy Bluetooth-kapcsolat található, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli kommunikációt más kerékpárosokkal vagy mobil eszközökkel. Ez hasznos lehet, ha csoportos kerékpározásban veszel részt vagy ha szükséged van a kéznél lévő kommunikációra. Egyes sisakokhoz védőhálók vagy pótalkatrészek is elérhetők, amelyek segíthetnek a szúnyogok, a rovarok vagy a kisebb tárgyak elleni védelemben. Ezek a kiegészítők további védelmet nyújthatnak a fejnek.

Fontos megjegyezni, hogy a kiegészítők és funkciók elérhetősége és variációja változhat a sisakok gyártóitól és modellektől függően. Mindig olvasd el részletesen a sisak leírását, hogy megismerd a rendelkezésre álló kiegészítőket és funkciókat, és válaszd ki azokat, amelyek a legjobban megfelelnek az igényeidnek és a biciklizési stílusodnak.

Fejvédő sisak ellenőrzése és cseréje

A fejvédő sisakoknak van meghatározott élettartama, és időnként ellenőrizni is kell őket. A sisakok idővel természetes kopásnak vannak kitéve, az anyagok és szerkezetek elhasználódhatnak, ami csökkentheti a sisak hatékonyságát és védelmi képességét. Az alábbiakban találsz néhány iránymutatást a sisakok cseréjével és ellenőrzésével kapcsolatban:

  • Mindig kövesd a sisak gyártójának ajánlásait az élettartamra és a cserére vonatkozóan. A gyártó általában javasolni fogja, hogy mennyi ideig ajánlatos használni a sisakot, és mikor érdemes újat vásárolni. Ez lehet például 5-7 év a gyártástól számítva.
  • Ha a sisakot sérülés éri vagy balesetben vesz részt, azonnal cserélni kell, még akkor is, ha a külső részen nem láthatók károsodások. A sisakok tervezése olyan, hogy egyetlen jelentős ütés után elveszíthetik a védelmi képességüket, még akkor is, ha külsőleg nem látszik károsodás.
  • Fontos rendszeresen ellenőrizni a sisakot, hogy észrevegyük a sérüléseket, repedéseket, anyagelhasználódást vagy bármilyen egyéb problémát. Ellenőrizd a reteszt, a párnázatot és az állítható részeket is, és győződj meg arról, hogy minden működik megfelelően.
  • Ha a sisakon látható külső jelek vannak, például jelentős kopás, elszíneződés, repedések vagy törések, ezek jelezhetik, hogy ideje cserélni a sisakot, még akkor is, ha a belső rész látszólag épnek tűnik.

Fontos megérteni, hogy a sisakok védelmi képessége és hatékonysága idővel csökkenhet, és nem biztosítanak teljes védelmet élettartamuk végéig. Ezért rendkívül fontos, hogy időben cseréld le a sisakot, és ne használj olyan sisakot, amely már elhasználódott vagy sérült. A sisak helyes állapotban tartása és rendszeres ellenőrzése nagyban hozzájárul a biztonságos és hatékony védelemhez.

Tippek vásárláshoz és karbantartáshoz

Mérjük meg a fej kerületét a megfelelő méret kiválasztásához, és kövessük a gyártó mérettáblázatát. A megfelelő méretű sisak kényelmet és hatékony védelmet nyújt. Mindig próbáld fel a sisakot a vásárlás előtt, hogy ellenőrizd az illeszkedést és a kényelmet. Mozgasd meg a fejedet, hogy megbizonyosodj arról, hogy a sisak stabil marad. Válassz megbízható márkát és olyan sisakot, amely megfelel a helyi biztonsági szabványoknak. Ellenőrizd, hogy a sisak rendelkezik-e megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal (pl. CE, CPSC stb.).

Rendszeresen tisztítsd meg a sisakot enyhe szappanos vízzel és egy puha ronggyal. Kerüld a durva vegyszereket vagy erős tisztítószereket, amelyek károsíthatják a sisak anyagát. Hagyd megszáradni a sisakot természetes módon, kerülve a közvetlen napfényt vagy forró hőforrásokat. Ne használj mesterséges hőforrásokat a szárításhoz, mert ezek károsíthatják a sisak anyagát. Tárold a sisakot száraz és jól szellőző helyen, távol a közvetlen napfénytől és hőforrásoktól. Kerüld a helyeket, ahol a sisak ki van téve szélsőséges hőmérsékletnek vagy fizikai sérüléseknek. Tartsd be a gyártó ajánlásait az élettartamra és a cserére vonatkozóan. Ha a sisak sérült, cseréld ki azonnal, még akkor is, ha a sérülés láthatatlan. Ne oszd meg a sisakodat másokkal. Minden sisaknak személyre szabottan kell illeszkednie a fejre, és nem lehet garantálni a megfelelő védelmet mások számára.

Ezek az alapvető tanácsok segítenek biztosítani a fejvédő sisak megfelelő illeszkedését és védelmét. Mindig kövesd a gyártó specifikus utasításait és ajánlásait a sisakodra vonatkozóan, és ügyelj a rendszeres ellenőrzésekre és karbantartásra.

AJÁNLÓ

Dynamic Sportnál SZÉP-kártyával is tudsz fizetni. Tudj, meg többet az alábbi blogbejegyzésünkből!

Figyelmedbe ajánljuk korábbi blogbejegyzéseinket, ha a legjobb sportbicikliket keresed túráidhoz!

A megfelelő biciklis fejvédő sisak mellett, a KRESZ betartásával is elősegíted biztonságodat, frissítsd fel tudásodat!